Varia

Is diamant echt zo schitterend?

In deze moeilijke tijden en de groeiende onzekerheid wordt opnieuw door velen uitgekeken naar “zekerheden” voor de toekomst. En zoals steeds in dergelijke omstandigheden zien we opnieuw ( we kunnen voor dezelfde fenomenen teruggaan tot de Egyptenaren en Babyloniërs) het teruggrijpen naar “zekere” beleggingen. De high-tech beurs boomt als nooit tevoren, hoger nog als in de dotcom periode; de klassieke goudkoorts is teruggekeerd aangevuld door de bitcoin-hype. En in de rand hiervan is een controversiële discussie rond de diamant ontstaan.

Hoe lang nog? (Deel 1)

Deel 1. De grote leugen

*75ste verjaardag

We hebben voor de zoveelste keer gekeken naar een klassieker. De leiders van zoveel landen zijn nog maar eens naar Auschwitz en ook naar Yad Vashem gegaan en hebben uiteraard opnieuw evenveel ronkende verklaringen afgelegd?  En nie wieder was daar, waarom ook niet, weer bij.

Covid-19 of hoeveel is de marktprijs van een dode.

covid-19

Als straks ( we noteren vandaag 6/4/2020) het dodental gaat dalen barst er ongetwijfeld een verhitte discussie los op alle vlakken van onze maatschappij: politiek, economie, gezondheidszorg, sociale verhoudingen, kortom over alles. Maar voor ons blijft de grote vraag of we wel degelijk iets zullen geleerd hebben, en vooral of we zullen durven veranderen. Iets zal waarschijnlijk veranderen, zoals we na iedere ramp één en ander hebben bijgeschaafd, maar de grote vrees blijft dat het daarna weer “business as usual” wordt.

De perfecte storm

Zal onze Aarde de bevolkingsaangroei nog kunnen dragen? Deze vraag is al duizendmaal gesteld. Wat zullen de gevolgen hiervan zijn op het niveau van voedselvoorziening, van armoede, van ecologie, van uitputting van sommige grondstoffen, van migratie en van tewerkstelling?

 

Ras

ras

Hoe ras ? Welk ras ? Waar ras ?

Sommige landen hebben het begrip ras verbannen. Antropologen gebruiken de term “ethnie” en biologen gebruiken “ menselijke groepen”. Welke term men ook gebruikt, men bedoelt in de eerste plaats een geheel van individuen met bepaalde gemeenschappelijke erfelijke eigenschappen en uiterlijk fysieke verschillen.

 

 
 
 

Pagina's